Statisztikai metszet - Mekkora népbetegség az elhízás és PCOS

2023.08.25

Biztosan csak számok lesznek, amelyet most fogsz tőlem hallani, de kérlek gondolkozz el rajta. Számomra annyira ijesztő volt ezt olvasni.2014-ben a felnőttek 39%-a volt túlsúlyos, és ebből a férfiak 38%-át, a nők pedig 40%-át tették ki. Szintén ebben az évben 41 millió 5 év alatti gyermek küzdött a túlsúly vagy elhízás problémájával.

Magyarországon sem áll sokkal jobban a helyzet.A 35-65 év közötti nők 66%-a és a férfiak 75%-a küzd túlsúllyal vagy elhízással.És sajnos ez a helyzet csak tovább romlik az életkor előrehaladtával.A 65 év felettiek körében pedig már a nők 79%-a és a férfiak 83%-a küzd a hasonló problémákkal. 

De ne engedjük, hogy a számok megfélemlítsenek bennünket! Az elhízás számos egészségügyi problémával jár kéz a kézben.A szív-és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a kiegyensúlyozatlan étkezés következtében gyakrabban jelentkező vastagbéldaganatok mind-mind figyelmeztető jelek. 

Az adatok azt is mutatják, hogy az endokrin megbetegedések, például a Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS), szorosan összefüggenek az elhízással.A PCOS ma már minden 10. nőt érint, és ennek súlyos következményei lehetnek.A női meddőségek 70%-át ez a szindróma okozza, ráadásul olyan szövődményekkel jár, mint a cukorbetegség, szív-és érrendszeri problémák, depresszió és még sorolhatnám. 

De ne hagyjuk, hogy a kilátástalannak tűnő helyzet beárnyékolja a mindennapjainkat! Éppen ellenkezőleg, lépjünk ki a komfortzónánkból, és tegyük meg az első lépést az egészségesebb életmód felé. Az egyoldalú étkezés és a mesterséges adalékanyagok tényleg nem a barátaink az emésztésünk szempontjából. 

Az egyoldalú étkezések, és a megannyi mesterséges adalékanyagok összeadódva emésztési, felszívódási zavarokhoz vezetnek, sok esetben ételintolerancia formájában megnyilvánulva.Az elmúlt években megláthattuk, hogy ha nem figyelünk oda magunkra, és nem teszünk időt, energiát az egészséges étkezésbe, a mozgásba akkor sajnos az időnket, energiánkat és jelentős mennyiségű pénzt kell az egészségünk visszaszerzésére fordítani.

Mi az egyszerűbb vajon? Hadd segítsek neked. Ne várd meg amíg nagy lesz a baj.